Boliwia to kraj samych „naj”- znajduje się tu najbardziej niebezpieczna ulica świata, najwyższa na świecie siedziba rządu i największe solnisko (obszar wyschniętego słonego jeziora). Tylko z tych powodów warto odwiedzić ten kraj. Ale Boliwia ma do zaoferowania znacznie więcej.
Pogoda i klimat w Boliwii
Duże obszary tego kraju andyjskiego znajdują się na wysokości ponad 1500 metrów nad poziomem morza. Najwyższe szczyty Andów w Boliwii sięgają nawet do 6500 metrów. Pogoda i klimat zależą więc głównie od wysokości. W Andach panuje klimat górski z dużą ilością śniegu przez cały rok. Na wschodzie od Andów natomiast klimat jest subtropikalny i ciepły z wysoką wilgotnością. Cordillera Wschodnia to część kraju bardzo sucha i prawie pozbawiona opadów. Na nizinach Boliwii znajdują się lasy deszczowe, które z kolei mają klimat tropikalny. Również na nizinach znajduje się region Gran Chaco z klimatem sawanny- pogoda zmienia się tam w zależności od pory roku oraz pory dnia i nocy.
Ze względu na występująca w tej części świata porę deszczową najlepszy czas na podróż to okres od maja do października. Zwłaszcza dla amatorów wspinaczki po Andach pogoda ma znaczenie- nie chodzi tylko o opady i temperaturę, ale także o logistykę. W wielu miejscach w porze deszczowej nie funkcjonuje żaden transport. Takie wycieczki objazdowe Boliwia, Peru warto planować, biorąc pod uwagę, którą część gór chcemy zwiedzić. Na przykład Andy w Peru najlepiej przemierzać od czerwca do sierpnia.
Co musisz zobaczyć w Boliwii?
W Boliwii jest mnóstwo miejsc wartych odwiedzin, ale zdecydowanie nie wolno przegapić pierwszej ósemki.
- Salar de Uyuni. Obszar ponad 10000 kilometrów kwadratowych, pozostałość po wyschniętym słonym jeziorze to największe solnisko na Ziemi. Powstało ponad 10000 lat temu. Można tu podziwiać zapierające dech w piersiach miraże, a najpiękniej jest po deszczu. Tego cudu natury nie wolno przegapić.
- Stolica Boliwii, La Paz. Miasto leżące na wysokości około 3600 metrów nad poziomem morza jest najwyżej położoną stolicą, a zatem także siedzibą rządu, na świecie. Będąc w La Paz trzeba obejrzeć ruiny Tiahuanaco i Valle de la Luna.
- Droga śmierci Yungas. Coś dla rowerowych miłośników adrenaliny: kolarzy górskich i zjazdowych- najbardziej niebezpieczna droga rowerowa na świecie. Na szczęście można ją również przebyć autobusem. Wszystkim zaleca się ostrożność: na Camino de la Muerte wypadek miało już ponad 200 osób.
- Czerwona Laguna Colorada. Coraz więcej podróżników zachwyca się niecodzienną barwą laguny i setkami żyjących tam flamingów o podobnej barwie. Ponieważ ptaki nie boją się ludzi, miejsce to gwarantuje piękne zdjęcia z wakacji.
- Jezioro Titicaca i Isla del Sol. Nazwa jeziora jest znana, ale całość na żywo robi jeszcze większe wrażenie. Isla del Sol to wyspa pośrodku jeziora i idealne miejsce na piesze wycieczki. Wędrować można po piaszczystych niczym Karaiby plażach, kamienistych i suchych równinach, odnajdując zaginione ruiny inkaskich budowli.
- Cerro Rico w Potosi. Miasto wpisane jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a jego główną atrakcję stanowi Cerro Rico. Nazwa ta odnosi się do czasów, gdy wydobywano tam srebro i oznacza coś podobnego do amerykańskiej „Rich Mountain”. Poza imponującą górą Potosi ma i inne atrakcje, jak Mercado de los Mineros, gdzie można kupić trunki o zawartości alkoholu 96% oraz, legalnie, dynamit.
- Białe miasto Sucre. Jedno z najpiękniejszych miast w Boliwii leży niedaleko Potosi. Romantyczna i malownicza Starówka w Sucre od 1991 roku znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.
- Park Narodowy Madidi. Madidi to jeden z najbardziej różnorodnych biologicznie regionów na Ziemi. Można tam spotkać jaguara i bardzo rzadką małpę titi, a park jest domem dla 11% wszystkich 9000 znanych gatunków ptaków.
Jedzenie i picie w Boliwii
Oprócz świeżych owoców, warzyw, mięsa i ryb na boliwijskich rynkach można kupić gotowe posiłki za niewielkie pieniądze. Typowe dania to chuleta (kotlet), Pollo con Arroz (kurczak z ryżem) lub smażona ryba. Wegetarianie powinni spróbować Guiso con lentejas (gulasz z soczewicy), który występuje w wersji mięsnej i bezmięsnej. Wszędzie można także dostać świeżo wyciskany sok z każdego możliwego tropikalnego owocu.