Jeśli uważnie śledzimy za ilością spożywanych kalorii, ważne jest, aby wybrać odpowiednie przekąski, które nie będą prowadziły do przejedzenia. Sięganie po zdrowe przekąski jest szczególnie wskazane podczas treningu, aktywności fizycznej lub pracy, kiedy nasz organizm potrzebuje większe ilości energii.  Przekąski mogą pomóc uniknąć przejadania się i zmniejszyć głód w ciągu dnia. Według dietetyków podjadanie(zdrowe) to skuteczny sposób na odchudzanie. Jakie przekąski możemy zatem spożywać, będąc na diecie?

Jakie przekąski wybierać na diecie?

Największą wartością zdrowych przekąsek w diecie polega na tym, że dostarczane z nimi składniki odżywcze (jeśli spożywamy je w odpowiednim momencie) nie odkładają się w podskórnej tkance tłuszczowej, a odchudzanie przebiega bez stresu dla naszego organizmu. Przekąski mogą przyśpieszyć metabolizm, obniżyć zły cholesterol i normalizować poziom glukozy we krwi. Wybierając jedzenie na przekąskę, należy preferować produkty zawierające wiele witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem są: owoce (szczególnie jabłka, banany i owoce cytrusowe), orzechy (laskowe, włoskie, pistacje) produkty mleczne (kefir, twarożek niskotłuszczowy), owoce suszone (suszone śliwki, rodzynki) i warzywa. Zdrowy tryb życia zakłada wykluczenie lub chociażby znaczące ograniczenie spożywania niezdrowych produktów, dlatego należy zrezygnować z żywności o dużej zawartości cukru, tłuszczu, węglowodanów. Z tego powodu powinniśmy unikać słodyczy i słonych przekąsek jak np. krakersy, frytki i czipsy.

Ciekawe pomysły na zdrowe przekąski

Oprócz tradycyjnych owoców, produktów mlecznych i orzechów istnieje wiele zdrowych, niskokalorycznych potraw, które można spożywać między posiłkami. Wszystkie są łatwe do przygotowania w domu i nie wymagają wiele czasu. Jeśli jednak chcemy jeszcze bardziej urozmaicić swoją dietę, warto skorzystać z oferty, którą proponuje catering z dowozem. Jednymi z podstawowych zdrowych przekąsek są koktajle i smoothie. Aby przygotować koktajl, bierzemy owoce, które są w domu (lub idziemy na zakupy). Następnie myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. W razie potrzeby do napoju można dodać warzywa, takie jak marchew lub buraki. Innym pomysłem na przekąskę są pieczone pomidory. Do przygotowania takiej potrawy potrzebujemy 500 g pomidorów, bazylię, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Pomidory należy pokroić na pół i rozłożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Posypujemy je na wierzchu solą i ziołami, wyciskamy czosnek, a następnie wstawiamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 140 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here