Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA:2013) oraz Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rekomendują wprowadzanie zróżnicowanej diety u niemowląt między czwartym (skończonym 17 tygodniu), a szóstym (nie później niż w 26 tygodniu życia) miesiącem ich życia. Nie należy rozpoczynać rozszerzania diety przed ukończeniem przez dziecko 4 miesięcy, ponieważ jego układ trawienny nie jest jeszcze na to przygotowany. Po zasięgnięciu porady lekarza pediatry, powinnaś zacząć stopniowo rozszerzać dietę swojego dziecka, wprowadzając pierwsze pokarmy stałe. Początkowo, najlepiej kontynuując karmienie piersią, podawaj mu gotowane i zmiksowane warzywa, a kiedy maluch polubi już ich smak, zapoznaj go ze smakiem owoców.

Każdy maluch jest inny, ale istnieją zasady do wprowadzenia pokarmów stałych!

Każde dziecko jest inne, ale istnieją trzy wyraźne oznaki, które sygnalizują, że Twoje dziecko jest gotowe na wprowadzenie pokarmów stałych, jako uzupełniania mleka matki lub mleka modyfikowanego.

Bardzo rzadko zdarza się, że wszystkie te oznaki wystąpią przed ukończeniem przez dziecko sześciu miesięcy:

  • maluch potrafi pozostać w pozycji siedzącej i utrzymać stabilnie głowę
  • maluch potrafi koordynować wzrok, ręce i usta, aby móc spojrzeć na jedzenie, podnieść je i włożyć do buzi – wszystko samodzielnie
  • maluch potrafi połykać jedzenie. dzieci, które nie są gotowe, wypychają jedzenie językiem z buzi z powrotem, wskutek czego więcej jedzenia ląduje na ich twarzy niż w buzi

Dieta po mleku matki!

Mimo, iż autorzy najnowszych zaleceń żywienia niemowląt nie znajdują dowodów, aby opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie uczulających takich jak: mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza do diety dzieci zdrowych oraz obciążonych ryzykiem alergii było uzasadnione, to jednak produktów tych nie podajemy w pierwszym półroczu życia dziecka. Decyzję, kiedy rozpocząć rozszerzać dietę swojego maluszka oraz w jaki sposób to zrobić, podejmij po zasięgnięciu porady lekarza pediatry.

Oprócz tego należy mieć na uwadze:

  • podawaj maluszkowi zmiksowane i uprzednio ugotowane warzywa, bez dodatku soli i ostrych przypraw
  • w następnej kolejności dawaj mu do zjedzenia miękkie owoce, takie jak: gruszki, jabłka, banany czy brzoskwinie
  • później do zupek warzywnych dodawaj gluten oraz rozdrobione mięso lub ryby

Na pewno unikaj:

Cukrów sztucznych, barwników, konserwantów oraz wypełniaczy. A także skorupiaków i egzotycznych owoców, które mają różnego rodzaju enzymy oraz mogą posiadać pozostałości pestycydów i innych chemicznych substancji.

Wprowadzając stałe pokarmy do diety maluszka zacznij od:

  • Zawsze bądź przy dziecku podczas jedzenia na wypadek zakrztuszenia.
  • Dokładnie umyj warzywa i owoce które dajesz dziecku, można też je przed zmiksowaniem ugotować.
  • Pozwól dziecku na dotykanie i chwytanie jedzenia.
  • Pozwól dziecku jeść samodzielnie paluszkami, gdy tylko wykaże zainteresowanie tą czynnością.
  • Nie zmuszaj dziecka, jeżeli nie ma ochoty na nowości w diecie. Poczekaj na inną okazję, aż będzie zainteresowane.
  • Jeżeli używasz łyżeczki, poczekaj, aż maluch otworzy buzię, zanim podasz mu jedzenie. Twoje dziecko może też chcieć trzymać łyżeczkę samodzielnie.
  • Zacznij od podawania dziecku tylko kilku kawałków lub łyżeczek jedzenia, zachowaj odstęp 1-2 dni i obserwuj czy nie wystąpią niepożądane objawy.
  • Ostudź gorące jedzenie i sprawdź jego temperaturę, zanim podasz je swojemu dziecku.
  • Nie dodawaj do jedzenia dziecka soli, cukru lub kostek rosołowych.
  • Dawaj dziecku produkty ze sprawdzonych źródeł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here