Jeśli wydaje Ci się, że nie musisz zastanawiać się kiedy rozszerzać dietę malucha, bo jest on twoim kolejnym dzieckiem, możesz być w błędzie. Zalecenia dotyczące żywienia niemowląt zmieniają się dość często. Najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci pochodzą z roku 2017 i zakładają, że dietę u zdrowych dzieci należy zacząć rozszerzać nie wcześniej niż po ukończonym 4 miesiącu życia i nie później niż po ukończeniu 7 miesiąca życia. Jednocześnie w zaleceniach czytamy, że „Celem do którego należy dążyć jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia”.

Co ważne, nowe wytyczne zakładają, że nie ma znaczenie dla momentu rozszerzana diety jak karmione było dziecko. Zalecenie, że dzieciom karmionym piersią rozszerzamy dietę po 6 miesiącu, a tym karmionym mlekiem modyfikowanym po 4 miesiącu jest nieaktualne. Najważniejsze w odpowiedzi na pytanie „kiedy rozszerzać dietę dziecka” jest zwrócenie uwagi na potrzeby malucha, gdyż dietę dziecka rozszerzamy wtedy, kiedy dziecko jest na to gotowe.

Sygnały świadczące o gotowości twojej pociechy do poznawania nowych smaków?

  • siedzi samodzielnie lub z lekkim podparciem (nie sadzamy dzieci, które nie siadają same)
  • wykazuje zainteresowanie jedzeniem, wyciąga rączki do talerza, wodzi wzrokiem za łyżką wkładaną do ust przez opiekuna
  • potrafi chwytać przedmioty (i jedzenie) i wkładać je do buzi
  • potrafi żuć i przeżuwać pokarmy (tę umiejętność będzie jeszcze przez jakiś czas doskonalić)
  • zaniknął u niego odruch wypychania jedzenia językiem

Aby rozszerzyć dietę dziecku, musi ono posiąść wszystkie wymienione wyżej zdolności. Warto czekać, gdyż mamy wtedy gwarancję, że maluch jest gotowy na spróbowanie „normalnego” jedzenia, a jego układ pokarmowy jest dojrzały.

Nowe smaki i ich konsystencja!

Ważnym aspektem rozszerzania diety dziecka jest wprowadzanie nowych smaków. Warto pamiętać, że zdolność do ich akceptacji zmienia się z wiekiem, a najbardziej kluczowe są pierwsze 2. lata życia. Ostrożność należy zachować szczególnie ze smakiem słodkim, gdyż jego preferencja pojawia się już u noworodka. Jedną z ciekawostek natomiast jest fakt, że akceptacja smaku słonego pojawia się ok. 4. miesiąca życia, jednak jego największe upodobanie obserwuje się w wieku 6–24 miesięcy. Warte zainteresowania jest również to, że niemowlęta, które karmione są piersią łatwiej akceptują nowe smaki. Bez znaczenia nie pozostaje także konsystencja podawanych posiłków, które początkowo papkowate z czasem powinny mieć wyczuwalne cząstki jedzenia, tak aby maluch uczył się prawidłowo gryźć i połykać.

Zalecenia, zaleceniom, ale czujność nie zaszkodzi!

Podsumowując rozszerzanie diety niemowlaka jest procesem bardzo ważnym dla jego rozwoju, zatem warto zasięgnąć opinii profesjonalisty. Okazuje się, że dzieci karmione mlekiem matki, oprócz dostarczania do krwioobiegu licznych przeciwciał ze strony matki i wzmacnianiem odporności, a także uodparnianiem się na niektóre schorzenia, łatwiej akceptują nowe smaki i nowe produkty. Tym samym o wiele rzadziej występuje u nich celiakia, w porównaniu do tych karmionych mlekiem modyfikowanym. Pamiętajmy, że kolejność wprowadzania produktów jest dość istotna, dlatego warto się z nią zapoznać. Jednak wszystkie zalecenia nie powinny być ważniejsze od zdrowego rozsądku, obserwacji dziecka i jego zachowań. Bowiem każdy organizm jest inny i w odmienny sposób reaguje na różne składniki. Czasem wystarczy się nie zrażać i próbować do sutku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here