Wiemy już, że karmienie piersią jest bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Ale dlaczego? Otóż, pierwsze miesiące życia dziecka to okres bardzo intensywnego wzrostu.  Zmiany w organizmie dziecka już nigdy nie będą zachodziły w tak szybkim tempie. W związku z tym, to właśnie na tym etapie życia maluszka zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały jest największe.

Mleko matki ma w swoim składzie wszystko to, co dziecku potrzebne jest najbardziej, by mogło się prawidłowo rozwijać. Ale jaki dokładnie jest jego skład? Mimo mnóstwa badań, w dalszym ciągu pozostaje on zagadką. Co więcej, nie da się go „podrobić”.

Trzeba także wiedzieć, że skład matczynego mleka nie jest jednolity i zależy od takich czynników, jak faza laktacji, wiek dziecka, stan zdrowia, zarówno mamy, jak i dziecka, a nawet od godziny karmienia.

Niektóre składniki udało się zbadać i teraz wiemy co zawiera mleko matki:

  • woda – jej ilość zmienia się przez cały okres laktacji.
  • białko, a właściwie biakła – głównie kazeina, białka serwatkowe i alfalaktoglbulina. Białka zawarte w mleku matki są łatwiej przyswajalne (nawet w 100%), niż te z mleka modyfikowanego.
  • enzymy – do tej pory, w kobiecym mleku odkryto ich ponad 80, a zapewne sporo pozostaje jeszcze do odkrycia. Wyróżniamy tu, między innymi, enzymy trawiące białka (amylaza), trawiące tłuszcze (lipaza), enzymy utleniające i antyoksydanty (laktoperoksydaza, lizozym, laktoferyna).
  • tłuszcze – podobnie jak w przypadku wody, ich zawartość w mleku zmienia się wraz z długością karmienia, a poza tym, u każdej kobiety jest trochę inna.
  • węglowodany – głównym cukrem w mleku mamy jest laktoza, choć prócz niej występuje w nim ponad 100 innych cukrów. Są tu, między innymi, oligosacharydy, które wspomagają florę jelitową i mają działanie przeciwinfekcyjne oraz prebiotyczne.
  • składniki mineralne i mikroelementy – mleko mamy to prawdziwa skarbnica pierwiastków śladowych takich, jak na przykład magnez, żelazo, potas, mangan, chrom, jod, cynk, czy miedź. Są one lepiej przyswajalne, niż te z mleka modyfikowanego. Choćby takie żelazo – w mleku matki nie ma go wiele, ale jego przyswajalność to nawet 70%, podczas gdy mleko sztuczne przyswajane jest w zaledwie 10%.
  • witaminy – zdrowa i prawidłowo odżywiająca się kobieta, w swoim mleku jest w stanie dostarczyć dziecku praktycznie wszystkich witamin. Do tych, które i tak należy suplementować w trakcie karmienia, zalicza się obecnie witaminy d3 i k.
  • elementy aktywne – immunoglobuliny dają maluchowi najlepszą ochronę przed wirusami, bakteriami, czy grzybami. Poza tym, w mleku matki występują hormony, glikany, nukleotydy, komórki krwi, czy komórki macierzyste – tych składników na próżno szukać w mleku modyfikowanym.

Karm swoje dziecko tak długo, jak się da, nawet do 2 roku życia maluszka:

Zgodnie o obecnymi wytycznymi, mleko matki powinno być jedynym pokarmem przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Po tym czasie można zacząć stopniowe rozszerzanie diety malucha, ale nie musi to oznaczać rezygnacji z karmienia piersią. Światowa Organizacja zdrowia zaleca kontynuowanie częściowego karmienia piersią jeszcze do drugiego roku życia dziecka. Dzięki odpowiednim przepisom, jest to możliwe nawet jeśli matka karmiąca wraca do pracy.

Kiedy wprowadzać inne pokarmy niż mleko?

Stopniowo, w okresie po 17. tygodniu do 26. tygodnia życia dziecka, należy zacząć podawać dziecku inne pokarmy niż mleko – bez względu na to, czy jest ono karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym. W tym czasie maluszek powinien zapoznawać się z nowymi konsystencjami i różnymi smakami. Można więc podawać mu pierwsze przeciery warzywne, a następnie owocowe, potem zupki, obiadki czy kaszki.

W doborze odpowiednich posiłków najważniejsza jest ich dobra jakość. Produkty muszą być dostosowane do możliwości malutkich dzieci. Konieczne jest więc czytanie wszelkich etykiet gotowych produktów dla dzieci, by uniknąć np. podania niemowlęciu poniżej 6. miesiąca życia produktu przygotowanego dla dziecka 9-miesięcznego. Gdyż w początkowych miesiącach życia przewód pokarmowych młodego organizmu jest bardzo wrażliwy i pewne składniki mogą mu zaszkodzić i spowodować uszkodzenia np. w błonie żołądka czy jelita. Mogą również wywołać alergię oraz nietolerancję, która utrzyma się przez kolejne etapy życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here