Kiedy rodzi się dziecko, rodzice zwykle nie posiadają się ze szczęścia. Jednak wraz z pojawieniem się nowego członka rodziny, rodzi się wiele wątpliwości, jak pielęgnować dziecko, jak dbać o jego komfort i kiedy rozszerzać dietę niemowlaka.

Tak, więc kiedy rozpocząć przygodę z nowymi smakami?

Dietę niemowlaka rozszerzamy w momencie, kiedy dziecko będzie na to gotowe, czyli jego układ pokarmowy dojrzeje do nowych potraw. Jest duża szansa, że nasz maluch sam zasygnalizuje taką potrzebę, gdy wzrośnie jego zainteresowanie posiłkami innych domowników. Nie ma potrzeby przyspieszać tego momentu na siłę i sami nie zniechęcajmy się, jeśli pierwsze próby się nie powiodą, bo dziecko nie będzie miało ochoty na nowości. Kwestię karmienia ułatwi moment, gdy nasz maluch zacznie samodzielnie siedzieć.

Chociaż odchodzi się od dwóch schematów żywieniowych dotyczących dzieci karmionych piersią i sztucznym mlekiem, to jednak przyjęło się, że dietę niemowlaka karmionego sztucznie możemy rozszerzać szybciej. Pierwsze pokarmy – inne niż mleko mamy lub modyfikowane – podajemy, gdy dziecko ukończy 17 tygodni, ale nie później niż około 26 tygodnia życia dziecka.

Karmisz piersią?, to powinno cię zainteresować!

Jeśli karmisz dziecko piersią, przez pierwsze sześć miesięcy życia z mlekiem matki dostarczane mu są wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju. Wystarczy, że karmisz malucha na żądanie. Jeśli jednak chcesz urozmaicić jego dietę, rozszerzanie diety niemowlaka karmionego piersią możesz zacząć około szóstego, siódmego miesiąca życia. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z naturalnego karmienia. Możesz to robić naprzemiennie, stopniowo zwiększając liczbę stałych posiłków. Musisz jednak zadbać, aby ich konsystencja pozwalała dziecku łatwo je przełknąć. Nie zniechęcaj się, jeśli na początku dziecko nie podzieli twojego entuzjazmu i będzie większość wypluwać. 2- 3 łyżeczki nowego jedzenia, to i tak dla niego poznawcze wyzwanie.

Twoje dziecko od początku je z butelki? Czas na zmiany!

W przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym, dietę dziecka możemy rozszerzać już około 5 miesiąca życia. Mogą to być jedno- lub dwuskładnikowe zupy przecierane z warzyw takich jak marchew, dynia czy ziemniaki po prostu przygotowane na wodzie bez przypraw. Możemy również podać dziecku jabłko.

Od czego należy zacząć?

Zanim podamy dziecku nowy pokarm, pamiętajmy, żeby wyeliminować na początku te produkty, które uważane są za alergizujące, a dziecko nigdy nie miało z nimi kontaktu lub wprowadzać je pojedynczo. A więc co po kolei?

Od około 6. miesiąca

Zaleca się, aby rozszerzanie diety niemowlaka karmionego piersią również zacząć od warzyw, a dokładniej od ugotowanej marchewki , odpowiednio rozdrobnionej, najlepiej przetartej tak, aby maluch poradził sobie z jej przełknięciem. Nie liczmy na to, że zje duże ilości. Na początku podawane jedzenie będzie dla dziecka jedynie zabawą w poznawanie smaków. Kolejno do marchewki możemy dołączyć ziemniaki i inne warzywa , jak brokuły, brukselka, warzywa korzeniowe z wyłączeniem buraka (ten dołączy do diety za miesiąc), fasolkę szparagową, groszek, kukurydzę, seler oraz ryby, mięso drobiowe i jagnięcinę. Ważne, żeby rozszerzanie diety niemowlaka odbywało się stopniowo, w odstępie kilkudniowym, by upewnić się, że produkty nie powodują alergii. A jeśli powodują, łatwiej je wyeliminować, dzięki obserwacji dziecka po każdym nowym produkcie. Można również rozpocząć od podania jabłka lub kleiku ryżowego. Dzieci w tym wieku mogą jeść ryż oraz produkty z mąki ryżowej i kukurydzianej. Warzywa podajemy wyłącznie gotowane.

Między 7 a 9. miesiącem życia:

Wprowadzamy kolejno kalafiora, owoce pestkowe, jak brzoskwinie, czereśnie, czy śliwki, ale również banana czy melona oraz kaszę niepaloną. 9-miesięczne dziecko może poznać już smak cebuli, borówki czy kwaśnych warzyw i owoców, jak szczaw, szpinak, porzeczki i wiśnie, a co drugi dzień zjeść połowę żółtka. W tym wieku możemy zacząć podawać dziecku warzywa i owoce surowe, oczywiście te, które nadają się do spożywania w ten sposób. W diecie dziecka pojawiają się również tłuszcze, masło i oliwa z oliwek.

Około 10 miesiąca życia dziecka:

Po raz pierwszy podajemy pieczywo oraz produkty zbożowe, oczywiście w formie łatwej do połknięcia dla dziecka. Pojawiają się kolejne warzywa fasolowe oraz bakłażan, bób czy kiszonki, a nawet awokado. Możemy dziecku podać również truskawki i poziomki.

11-12 miesiąc życia:

W tym czasie zachodzą dwie małe i zarazem duże rewolucje w żywieniu niemowląt. Najpierw wprowadzamy do diety produkty mleczne typu jogurt czy twarożek. Jeśli zastanawiałaś się, kiedy rozszerzyć dietę niemowlaka o cytrusy, wędliny i żółty ser, to właśnie nadszedł ten moment. Ponadto to odpowiedni wiek na trening zjadania większych cząstek pokarmów, których nie musimy już tak dokładnie rozdrabniać. Ważne, aby niemowlakom nie podawać wywarów mięsnych, jeśli więc dodajemy do diety naszego dziecka gotowane mięso, przygotujmy je w osobnym garnku, o czym więcej w naszym wpisie: Kiedy podać dziecku jajko, rosół, chleb

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here