Właściwe żywienie wspomaga prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Może także zmniejszać ryzyko wystąpienia u niego chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat tego, co, kiedy i w jakich ilościach powinniśmy podawać naszym maluchom. Szczególnie, gdy nadchodzi czas na rozszerzenie diety niemowlęcia o nowe składniki pokarmowe.

Pierwsze pół roku to mleko!

Zgodnie z zaleceniami lekarzy, przez pierwsze 6. miesięcy życia podstawą żywienia dziecka powinno być mleko mamy. Jeżeli mama jest zdrowa i dobrze się odżywia, jej pokarm zawiera wszystkie niezbędne dla niemowlęcia składniki odżywcze i wspomaga jego prawidłowy rozwój. Dlatego o ile nie mamy przeciwwskazań do karmienia piersią, przez pierwsze pół roku możemy polegać na swoim własnym pokarmie.

Około 5-6 miesiąca życia, organizm maluszka zaczyna domagać się większej różnorodności składników odżywczych, których nie może znaleźć w mleku mamy. Potrzebna jest większa ilość energii, białka, żelaza, cynku, witamin A, D i E oraz innych mikroelementów. Dlatego właśnie w tym okresie musimy uzupełnić dietę niemowlęcia o nowe produkty. Rozszerzenie diety służy także przygotowaniu dziecka do bardziej urozmaiconej diety w przyszłości.

Kiedy czas na nowe pokarmy w diecie niemowlaka?

Stopniowo staramy się zastępować mleko posiłkami bezmlecznymi, tak by pod koniec pierwszego roku życia maluszek dostawał maksymalnie 2-3 posiłki mleczne.

Przy wprowadzaniu nowych produktów bądźmy ostrożni i obserwujmy reakcję dziecka. Nie wprowadzajmy kilku nowych produktów jednocześnie – dzięki temu będziemy w stanie zaobserwować ewentualną reakcję alergiczną u dziecka na dany składnik pokarmu. Wprowadzajmy produkty stopniowo i w małej ilości, np. 3-4 łyżeczki nowego pokarmu.

Zaczynaj od pokarmów ubogich w cukry proste, a bogatych w witaminy i minerały!

Na początek dobrze sprawdzą się typowe pokarmy uzupełniające, takie jak kaszki ryżowe lub zbożowe, warzywa (np. marchew) i owoce (jabłka, gruszki banany).

Warto najpierw wprowadzić do diety malucha warzywa, a dopiero później (po około 2 tygodniach) owoce. Dlaczego? Dzieciom trudniej jest zaakceptować wytrawny smak warzyw niż słodki smak owoców. Jednak podając wielokrotnie różne rodzaje warzyw, zwiększamy tolerancję malucha na ten rodzaj pokarmu. Pamiętajmy, że pierwsze dwa lata życia dziecka są bardzo ważne dla jego późniejszych preferencji pokarmowych. Dzięki temu, jeśli nauczy się we wczesnym okresie jeść różne rodzaje warzyw, jest duże prawdopodobieństwo, że polubi ich smak i chętnie będzie do niego wracał w przyszłości.

Cenne warzywa w diecie niemowlaka:

marchewka- jest źródłem beta-karotenu, który poprawia zdolności adaptacyjne rogówki oka, umożliwiając widzenie w ciemności. Zawiera też błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego (warto ją dawać podczas biegunki).

szpinak-j ego liście są źródłem żelaza, białka, magnezu i fosforu, kwasu foliowego, a także witamin A, C, K i E. Badania potwierdziły, że zawarte w nim przeciwutleniacze oraz magnez dobrze wpływają na układ sercowo- -naczyniowy.

czerwone buraki- warzywa te zawierają niewiele witaminy C i B1, sporo kwasu foliowego, są za to bogate w pierwiastki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, sód, chlor, miedź, fluor, cynk, a nawet stosunkowo rzadko spotykane w warzywach cez i rubid. Te warzywa w diecie mają właściwości krwiotwórcze, dzięki czemu zapobiegają anemii. Zawarte w nich barwniki są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i kilkakrotnie zwiększają ilość tlenu przyswajanego przez komórki, co wspomaga układ krwionośny. Wspomagają też walkę z wirusami podczas infekcji.

Brokuły- te warzywa są bogate w witaminę C, niezbędną do wytwarzania włókien kolagenu, budującego chrząstkę stawów i odpowiadającego za kondycję ścięgien, a także odgrywającą ważną rolę w procesie przyswajania żelaza. Dieta niemowlaka spożywającego brokuły wzbogaci się również o spore ilości witaminy A, która dobrze wpływa na wzrok, a także wapń i potas.

Cenne owoce w diecie niemowlaka:

jabłka- zapewnią dużo potasu, który reguluje gospodarkę wodną, i żelaza, zapobiegającego anemii. Bogate są również w witaminę C i P (to połączenie uszczelnia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych) oraz pektyny, regulujące florę bakteryjną jelit i zapobiegające zaparciom.

brzoskwinie- są cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, obfitują także w wapń, niezbędny dla kości. Zawierają spore ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy PP i C, a także żelaza i magnezu.

gruszki- jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który dobrze działa na tarczycę, a także brom, niezbędny dla pracy mózgu. Te owoce w diecie dziecka są też źródłem boru, pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek i zwiększającego zdolności koncentracji, a także zapobiegającego zbyt szybkiej utracie wapnia z kości. Są także bogate w potas i witaminy A, C, K, i z grupy B.

banany- są źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii, a także potasu i magnezu, ważnych dla prawidłowej pracy serca. Zawierają również błonnik (dlatego sprawdzają się w przypadku zaparć) i witaminę C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here