Mleko matki jest bogate w składniki odżywcze i minerały, które mają wpływ na rozwój dziecka. Dodatkowo pokarm tego rodzaju wzmacnia odporność malucha i nie wpływa destruktywnie na jego układ trawienny. Dieta karmiącej jest korzystna nie tylko dla kobiety, ale także dla dziecka. Jednak czasem dochodzi do sytuacji, kiedy maluch nie może jeść mleka i w tym momencie należy zdecydować się na wprowadzenie do jadłospisu niemowlaka innych pokarmów.

Nie wszystko od razu będziesz robiła dobrze!

Karmienie piersią jest umiejętnością, której trzeba się nauczyć. Jednym matkom przychodzi to łatwiej, innym sprawia nieco problemów. Matki, które początkowo borykają się z kłopotami z karmieniem piersią, zwykle pokonują je bez trudu przy odrobinie cierpliwości i wytrwałości. W przeciwieństwie do mleka modyfikowanego dla niemowląt, zawartość składników pokarmowych w mleku matki ulega ciągłym zmianom, dopasowując się do potrzeb dziecka – zarówno w okresie niemowlęcym, jak i później. Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz wodę do stosowania do potrzeb dziecka.

Pierwszym mlekiem jakim odżywia się twoje dziecko jest tzw. siara. Jest ona produkowana przez gruczoły piersiowe jako żółtawo–biały płyn. Wydziela się przez pierwsze 2 – 3 dni po porodzie. Ilość siary jest niewielka, ale jest ona nieocenionym pokarmem dla dziecka. Zawiera więcej białka niż dojrzałe mleko matki, ma także wszystkie składniki mineralne, tłuszcze i witaminy, jak również przeciwciała, które chronią noworodka przed infekcjami.

Nowa dieta i zapotrzebowanie na żelazo:

Dietetycy i pediatrzy zalecają karmienie dziecka mlekiem matki przez pierwszych 6 miesięcy życia. Taki pokarm dostarcza dziecku niezbędnych składników. Jednak przychodzi moment, że dietę trzeba rozszerzyć, a spowodowane jest to wyczerpywaniem się zapasu żelaza w organizmie malucha, dlatego potrzebne jest dostarczanie go w innych pokarmach. Żelazo jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka, a zwłaszcza jego mózgu. Innym powodem jest potrzeba poznawania przez malucha nowych smaków i konsystencji.

Oczywiście nowe produkty należy wprowadzać stopniowo, co wyeliminuje ewentualne alergeny. Początkowo porcje nie mogą być zbyt duże i nie należy rezygnować z karmienia piersią. Jednak nie trzeba w dziecko wmuszać jedzenia, ponieważ ta czynność nie może być kojarzona przez dziecko z czymś przykrym.

Jak karmić mlekiem?

Dziecko karmi się na żądanie (jeżeli dziecko zgłasza, że jest głodne lub matka czuje, że ma przepełnione piersi), w praktyce oznacza to, że niemowlę po urodzeniu je 7-8 razy na dobę, czyli mniej więcej co 2-3 godziny. W okolicy 3 miesiąca życia ilość karmień przeważnie się obniża, wydłuża się też przerwa nocna. To, czy dziecko się najada, kontrolujemy na podstawie jego zachowania i aktywności (powinno być aktywne; płaczliwe dziecko może być głodne) i prawidłowych przyrostów masy ciała. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie karmienia piersią pomoc można uzyskać od położnej podczas wizyt patronażowych lub w specjalistycznych poradniach laktacyjnych.

Co na początek oprócz mleka?

Bardzo dużo zależy od dziecka, od tego, co mu będzie smakowało. Wybór produktów i posiłków jest duży, dlatego łatwo można dobrać coś dla każdego malucha. W sklepach można kupić gotowe jedzenie dopasowane do wieku dziecka i jego potrzeb. Można także przygotowywać jedzenie w warunkach domowych, np. zupki warzywne, przeciery owocowe, a nawet soki. Jednak trzeba uważać przy wyborze warzyw, aby nie zaszkodziły dziecku, np. kapusta czy fasola mogą powodować wzdęcia. Po około 2 tygodniach do jadłospisu można wprowadzić mięso np. z królika. Bardzo dużą rolę odgrywa także tłuszcz, ponieważ wpływa pozytywnie na ośrodkowy układ nerwowy. Gluten powinien być wprowadzony stopniowo i w niewielkich ilościach, aby sprawdzić reakcję małego organizmu. Nowe potrawy należy podawać łyżeczką, aby nie zaburzać naturalnego odruchu ssania. W diecie małego dziecka posiłki mleczne muszą przeplatać się z innymi rodzajami jedzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here